Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχουν την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας προσκαλέσουν στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, του Απόστολου της Αγάπης και των Εθνών με τίτλο: «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…» οι οποίες θα λάβουν χώρα στην πόλη της Καβάλας από τις 05-09 Μαΐου 2018

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών θα παρουσιαστεί Αφιέρωμα στη συνθέτρια Ελένη Καραϊνδρου με την παρουσία της ίδιας.

 

Την εκδήλωση προλογίζει o Γεώργιος Β. Μονεμβασίτης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός μουσικής.

 

Με την ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Καβάλας συμπράττουν οι εκπαιδευτικοί :

 • Νίκη Μαζαράκη - Φλάουτο
 • Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος - Βιόλα
 • Βασιλική Ζήσου - Βιολοντσέλο
 • Μιχάλης Σιφναίος – Σαξόφωνο
 • Φιλική συμμετοχή: Ονουφρία Τσουρού - Βιόλα , καθηγήτρια Δημοτικού Ωδείου Καβάλας

 

Διεύθυνση Ορχήστρας /Διδασκαλία /Επεξεργασίες: Χρυσούλα Μίσχου

Διδασκαλία Χορωδίας: Κωνσταντία  Κύπρου

 

Σας προσκαλούμε όλους στο αφιέρωμα αυτό που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 09 Μαΐου 2018  και ώρα 20:30 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «Γεώργιος Παυλίδης»

 

Eίσοδος ελεύθερη

 

 

 

 

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι από τις 05 έως τις 09 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Καβάλας εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τίτλο «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…».

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ποικίλες συναυλίες από τα συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία, και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα καθώς και τη μεγάλη τελική συναυλία με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων. Επίσης, θα δοθούν διαλέξεις από διακεκριμένους μουσικούς και μουσικολόγους, με θέμα την ψαλτική τέχνη της ορθόδοξης Εκκλησίας και τη δημοτική μας μουσική, με ελεύθερη πρόσβαση και στο ευρύ κοινό. Οι μαθητές θα ζήσουν την εμπειρία της χορωδιακής απόδοσης βυζαντινών ύμνων στο λειτουργικό περιβάλλον των ναών της πόλης και θα τους δοθεί η μοναδική ευκαιρία να βιώσουν τη βυζαντινή χοροστασία, αλλά και τη Συμφωνική Μουσική μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, συμμετέχοντας οι ίδιοι σε ένα από κοινού Μουσικό Σύνολο υπό τη διεύθυνση διακεκριμένων καλλιτεχνών.

 

Προσκεκλημένοι:

 1. Θεόδωρος Αντωνίου - Ακαδημαϊκός, Συνθέτης
 2. Ελένη Καραΐνδρου - Συνθέτρια
 3. Διονύσης Σαββοπουλος - Συνθέτης, Τραγουδοποιός
 4. Σόνια Θεοδωρίδου - Ερμηνεύτρια
 5. Αντώνιος Αντύπας - Σκηνοθέτης
 6. Παναγιώτης Νεοχωρίτης - Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας
 7. Χρίστος Τσιαμούλης - Ερμηνευτής, δάσκαλος Παραδοσιακών οργάνων στο Ωδείο Αθηνών
 8. Μάρκος Σκούλιος - Εθνομουσικολόγος, Καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου
 9. Κώστας - Ηρακλής Γεωργίου - Εικαστικός
 10. Αλέξης Κωστάλας - Καλλιτεχνικός παρουσιαστής
 11. Θεόδωρος Ορφανίδης - Διευθυντής Ορχήστρας
 12. Γεώργιος Β. Μονεμβασίτης - Κριτικός & Ιστορικός Μουσικής
 13. Δημήτριος Καρβούνης - Διευθυντής Χορωδίας
 14. Ιωάννης Σπυράκης - Μουσικολόγος, Συνθέτης Ηλεκτρονικής Μουσικής
 15. Κατερίνα Παπαδοπούλου - Ερμηνεύτρια, Διευθύντρια της Χορωδίας «Δόμνα Σαμίου»
 16. Βαγγέλης Καρίπης - Ερμηνευτής, δάσκαλος Παραδοσιακών Κρουστών
 17. Κυριάκος Γκουβέντας - Ερμηνευτής, δάσκαλος Παραδοσιακού Βιολιού
 18. Περικλής Παπαπετρόπουλος - Ερμηνευτής, δάσκαλος Παραδοσιακών οργάνων
 19. Στέφανος Δορμπαράκης - Ερμηνευτής, δάσκαλος Κανονακίου
 20. Στρατής Ψαραδέλης - Ερμηνευτής, δάσκαλος Πολίτικης Λύρας
 21. Χάρης Λαμπράκης – Ερμηνευτής, δάσκαλος Νει
 22. Σοφία Νεοχωρίτου - Ερμηνεύτρια, Διευθύντρια Παραδοσιακής Χορωδίας
 23. Γεώργιος Ζαρκαντζάς - Καθηγητής και Χοράρχης της Σχολής Β.Μ. της Ι.Μ. Σερρών & Νιγρίτης

 

 1. Δεκαεπτά συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό
 2. Ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

 

Συνδιοργάνωση:

 • Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου
 • Δήμος Καβάλας
 • Μουσικό Σχολείο Καβάλας
 • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
 • Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»
 • ΤΕΙ Α.Μ.Θ
 • ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
 • Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
 • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Π.Ε. Καβάλας - Θάσου)

 

Με την υποστήριξη:

 • της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων
 • της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας
 • της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας
 • του Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας

 

Υπό την αιγίδα

 • του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ

 

Πληροφορίες:

Μουσικό Σχολείο Καβάλας

Διευθυντής: Ιωάννης Κακάρας

Τηλ.: 2510 247190 / Φαξ: 2510 247195 / Κινητό τηλ: 6977 912334

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

 

Όλα τα έντυπα και το υλικό που αφορούν την εκδήλωση

 

 

 

 

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Δημωφέλεια», το Επιμελητήριο Καβάλας και τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας διοργανώνουν συναυλία-αφιέρωμα στο συνθέτη και τραγουδοποιό Διονύση Σαββόπουλο.

Γνωστές συνθέσεις και τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου θα ερμηνευτούν από τους μαθητές του Σχολείου μας μαζί με τον ίδιο το συνθέτη, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωσή μας.

Σας προσκαλούμε όλους στη συναυλία αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 04 Μαΐου 2018 και ώρα 22.00 στην Πλατεία Ελευθερίας και θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να απολαύσει τις μουσικές δημιουργίες του αγαπημένου τραγουδοποιού.

 

Συμμετέχει το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί Μουσικού Σχολείου Καβάλας

 • Διδασκαλία Ορχήστρας: Χρήστος Σαγώνας, Φώτης Σπαθάρης, Γεώργιος Φίτσιος
 • Διδασκαλία Χορωδίας: Κωνσταντία Κύπρου

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Η «Σχολική Εκδρομή» περιγράφεται ως «το ταξίδι ενός καταξιωμένου και διαχρονικού τραγουδοποιού και μιας ομάδας επαγγελματιών μουσικών για να συναντήσουν τους ταλαντούχους ερασιτέχνες μαθητές των Μουσικών Σχολείων που ονειρεύονται το μέλλον της ελληνικής μουσικής». Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με την μπάντα του, τους «Ευγενείς Αλήτες», θα βρεθεί την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 στην Καβάλα, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για μια συναυλία μαζί με τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου επέλεξε φέτος να γιορτάσει τα γενέθλια των 60 του χρόνων ξεκινώντας ένα οδοιπορικό αναζήτησης της νέας γενιάς μουσικών. Θα είναι μια πραγματικά διαφορετική περιοδεία καθώς σταθμούς της θα έχει τα θέατρα των μεγάλων πόλεων και πρωταγωνιστές, εκτός από τον τραγουδοποιό και την μπάντα του, τις χορωδίες των Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων. Θα είναι δηλαδή μια «εκδρομή» αναψυχής και συνεργασίας με τους σημερινούς εφήβους που θα αποτελέσουν τους επόμενους τραγουδοποιούς, τραγουδιστές και μουσικούς της χώρας μας.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνέλαβε αυτήν την ιδέα ως έναν φόρο τιμής στα Μουσικά Σχολεία (που αισίως πλησιάζουν τα 50 σε όλη την Ελλάδα) τα οποία εδώ και χρόνια, έχουν διαμορφώσει νέες γενιές μουσικών με βαθιά γνώση και αγάπη για την τέχνη τους. Θεωρεί πως το έργο που παράγουν τα σχολεία αυτά είναι ένα μεγάλο δώρο στη μουσική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Γι’ αυτό και – εκτός από τις πρόβες και τις παραστάσεις- προσφέρει ως ελάχιστο αντίδωρο, ένα δίωρο σεμινάριο τραγουδοποιίας σε κάθε σχολείο για τους μαθητές που ενδιαφέρονται ειδικά για την τέχνη του τραγουδιού.

Οι συναυλίες θα περιέχουν μια μεγάλη αναδρομή στην πολυετή πορεία του καλλιτέχνη από τα πρώτα του βήματα με τους Φατμέ μέχρι και σήμερα. Το Νίκο Πορτοκάλογλου συνοδεύουν επί σκηνής τα ταλαντούχα μέλη της μπάντας του, «Ευγενείς Αλήτες» και οι εφηβικές χορωδίες. Πρόκειται για μία πανηγυρική σύμπραξη τριών γενιών επί σκηνής με τη συμμετοχή της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας υπό τη διδασκαλία της Κωνσταντίνας Αλεξίου.

Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας.

 

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, με αφορμή την πρόσφατη εισαγωγή του ρεμπέτικου στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ με θέμα «Ρεμπέτικο και Νεολαία», στις εγκαταστάσεις του Στρατηγού Καλλάρη 5, στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 20.30, η ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Καβάλας με τη συμμετοχή του Αγάθωνα Ιακωβίδη θα παρουσιάσει μια σειρά έργων των συνθέτων Μάρκου Βαμβακάρη και Βασίλη Τσιτσάνη. Την εκδήλωση προλογίζει ο γνωστός ρεμπετολόγος Πάνος Σαββόπουλος.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Δημοσθένης Παπαοικονόμου

Είσοδος ελεύθερη

 

Ρεμπέτικο και Νεολαία με το Μουσικό Σχολείο Καβάλας στην ΕΡΤ3

http://webtv.ert.gr/ert3/08apr2018-pascha-sti-lesvo-2/

 

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες σε σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού Βαρβάρας Βουγιουκλή, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 & 28 Μαρτίου, και ώρα 20.30 στο Αμφιθέατρο της Π.Ε Καβάλας «Γ. Παυλίδης».

 

Οι θεατές και ιδιαίτερα τα παιδιά, θα έχουν την ευκαιρία να «συναντήσουν» τις ιδέες στις οποίες βασίζεται το πασίγνωστο αυτό έργο, μέσα από μια σύγχρονη ματιά που δεν της λείπει η συγκίνηση, αλλά και το χιούμορ, όπως άλλωστε και του πρωταγωνιστή της Δον Κιχώτη, αυτού του διαχρονικού κωμικοτραγικού ήρωα, που ταυτίστηκε με την ανάγκη του ανθρώπου να ταξιδέψει και να γνωρίσει, να μάθει τον κόσμο, να αντιμετωπίσει ανεμόμυλους, να βρει την αλήθεια του…, την αλήθεια του καθενός.

Δείτε το πρόγραμμα της παράστασης

 

Το Παράρτημα   Καβάλας    της  Ελληνικής  Μαθηματικής   Εταιρείας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας  συνδιοργανώνουν  την ετήσια τελετή  βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς της Ελληνικής  Μαθηματικής   Εταιρείας, «ΘΑΛΗΣ»  και   « ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ».  H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας την Κυριακή 18-3-2018  και  ώρα 11:00-13:00. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το Σύνολο Κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, υπο τη  Διεύθυνση  του Μουσικού  κ. Αναστασίου Δέλιου.

 

Στις 15 Μαρτίου 2018 στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της σταθεράς π.

Υπεύθυνος καθηγητής: Παπαντωνίου Θωμάς, Μαθηματικός

Η 14η Μαρτίου (3ος μήνας – 14η ημέρα ) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του π=3,14 που είναι ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς την διάμετρό του. 

Η μαγεία του π  δεν  συγκινεί μόνον τους μαθηματικούς, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που αντιλαμβάνονται το θέμα ως ένα από τα πιο δημοφιλή παράξενα στην ιστορία της σκέψης λόγω των εκπληκτικών  ιδιοτήτων  και την αρμονία  που παρουσιάζει με το μη επαναλαμβανόμενο μοτίβο των άπειρων  ψηφίων του.

Το Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας τίμησε την ημέρα του π στα  πλαίσια των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, στο Μουσικό Σχολείο  Καβάλας  την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 με ένα ειδικό τρίωρο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από τον Καθηγητή  Μαθηματικών του Σχολείου και μέλος της ΔΕ του  Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας  κ. Παπαντωνίου Θωμά.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο κεντρικό θέμα: «Τα μαθηματικά στην Αρχαιότητα» και σκοπός του είναι  να αναδειχθούν  ότι οι ρίζες των Μαθηματικών  και η αφετηρία τους  συνδέονται με τις  ρίζες  και στην έναρξη της δημιουργίας του Ανθρώπινου πολιτισμού.

Οι μαθητές των δύο πρώτων τάξεων, μας παρουσίασαν  σε ομάδες με θεατρικούς διαλόγους  πληροφορίες  για τον αριθμό π, έπαιξαν  με δύο φλάουτα  και με πιάνο  ένα μουσικό κομμάτι οι νότες του οποίου αντιστοιχούν στα ψηφία του π ,συμμετείχαν και σε βιωματικές δράσεις που περιείχε το πρόγραμμα και υπολόγισαν και αυτοί το π με εντυπωσιακή ακρίβεια. Προβλήθηκε επίσης και ένα σχετικό  Βίντεο που επιμελήθηκε ο κ.Παπαντωνίου ειδικά για την ημέρα του π. Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και μίλησε στους μαθητές για τη σημασία του αριθμού π, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ.Βασίλης Τσιάντος. Το πρόγραμμα είχε και ψυχαγωγικό χαρακτήρα  όπου οι μαθητές στο τέλος άκουσαν την αγαπημένη τους μουσική  και μοιράστηκαν οι πίτες που έφεραν τα παιδιά ειδικά στολισμένες για την ημέρα αυτή, αλλά και το Κέτερινγκ του Σχολείου και προσφέρθηκαν αναψυκτικά.

Και του χρόνου….

   

Εορταστική εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στον χώρο της σχολικής μας μονάδας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Υπεύθυνοι καθηγητές 

Η εκδήλωση περιλάμβανε θεατρικό απόσπασμα, απαγγελίες, ποιήματα και τραγούδια.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 • Ορισμός Σημαιοφόρου και παραστατών
 • Παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή
 • Απονομή αριστείων και βραβείων προόδου στους μαθητές που αρίστευσαν ή πρώτευσαν αντίστοιχα
 • Χρονικό της ημέρας, μουσικές και θεατρικές δράσεις. 

Υπεύθυνοι καθηγητές Π. Φουντά, Φ. Σπαθάρης, Χ. Σαγώνας, Γ. Φίτσιος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Memoire(s)», και η Ένωση Προφορικής Ιστορίας συνδιοργάνωσαν σεμινάριο σχετικά με την Προφορική Ιστορία. Στόχος ήταν να αναδειχθούν οι διαφορετικές πτυχές της προβληματικής της Προφορικής Ιστορίας: έννοιες, μεθοδολογικά εργαλεία, τεχνολογικές εφαρμογές, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

Το σεμινάριο απευθύνθηκε  κυρίως σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 20/10/2017 και το Σάββατο 21/10/2017. 

Δείτε την Πρόσκληση και το Πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στις 18.00μ.μ. η  Διεύθυνση, ο Σύλλογος  Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καβάλας πραγματοποίησησαν ενημερωτική συνάντηση για τους γονέις και κηδεμονες των μαθητών του σχολείου.

Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Σχολείου.

 

Την Δευτέρα 02/10/2017 στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας διοργανώθηκαν αθλητικές δραστηριότητες με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

 

Την Δευτέρα 12/9/17 πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας